Info Hooggevoeligheid

Mannaz vzw

Boekbesprekingen

view:  full / summary

Ik ben hooggevoelig - Yolanda Onderwater

Posted by Annick Lentacker on December 9, 2010 at 2:58 AM Comments comments (2)


Hooggevoelige kinderen voelen zich vaak een beetje anders. Zij hebben bijzondere ervaringen die ze moeilijk met anderen kunnen delen.


Dit is een boek waarin zij zichzelf kunnen herkennen., want het is een boek geschreven door hun ogen.  Een boek voor hooggevoelige kinderen zelf.


 

Ouders, hulpverleners en onderwijzers zal het ook aanspreken. Door het lezen van het boek en mee te voelen in de belevingswereld van dit kind, kunnen ze nog beter begrijpen wat er in hooggevoelige kinderen omgaat.


 

Het boek staat vol met kleine duidelijke verhaaltjes hoe het voelt als je hooggevoelig bent. Hoe je de wereld beleeft. Over je behoefte aan rust of stilte. Maar ook over de bijzondere ervaringen die je soms hebt. Natuurlijk gaat het ook over je zorgen en het gevoel dat je de enige bent.

Maar ook hoe fijn het kan zijn om heel gevoelig te zijn.

 

 


Bronnen van inspiratie - Jaap Hiddinga

Posted by Annick Lentacker on December 7, 2010 at 2:43 AM Comments comments (0)Omgaan met mediamieke gaven en hooggevoeligheid

 

Waar komt inspiratie vandaan?

Is zij altijd gewenst?

Hoe gaan we daar als mens mee om?


In dit boek worden alle aspecten van inspiratie, mediamieke gaven en hooggevoeligheid besproken.

We zijn vaak kritisch over wat anderen zeggen, maar informatie uit de geesteswereld nemen we klakkeloos aan. Er zijn ook kwaadwillende bronnen en daarom is het belangrijk om een goed onderscheidingsvermogen te ontwikkelen.


De schrijver geeft door middel van zijn uittredingen inzicht in de interactie van de verschillende bronnen met de mens en hoe we op een goede manier hiernaar kunnen leren luisteren.


Ook veel jongeren zijn hooggevoelig. Vaak worden zij bestempeld als indigo- of nieuwetijdskinderen, maar wat ervaren zij nu echt? De schrijver geeft waardevolle tips hoe we onze kinderen beter kunnen begrijpen en hoe we antwoord kunnen geven op de vele vragen die zij hebben.


De Hoogsensitiviteit Survival Gids

Posted by Annick Lentacker on October 26, 2010 at 10:14 AM Comments comments (2)


Ben je snel ontroerd?

Heb je bergen fantasie?

Is eerlijkheid voor jou van het allergrootste belang?

Merk je vaak heel veel details op?

Ben je gevoelig voor de stemming van anderen?

Ben je geregeld overprikkeld?

Hou je van stilte en rust?

Voel je je soms anders dan anderen?

Doen harde geluiden soms letterlijk pijn?

Ben je gevoelig voor geuren?


 

Misschien ben je wel hoogsensitief en wil je weten hoe je daarmee moet omgaan?


 

Dan is dit boekje zeker iets voor jou.


 

 

Kijk binnenin en ontdek:

 

•wat het betekent om hoogsensitief te zijn

 

•welke verschillende vormen er bestaan

 

•welke gevoelens je daarbij krijgt

 

•welke problemen het kan veroorzaken

 

•hoe je ermee kunt omgaan

 

•hoe hoogsensitief zijn je leven ook leuker kan maken

 

•wat je lotgenoten meemaken

 

•welke hulp er is voor jou

 

•... en nog veel meer


 

 

Dit boek werd speciaal voor jou geschreven.  Lees het en leer hoe je met jouw bijzondere eigenschap kunt omgaan.  Deel het met anderen, je ouders, je leerkracht... Je zult vooral merken dat je helemaal niet alleen bent en dat jouw bijzondere gevoeligheid heel wat positieve kanten heeft.


An Michiels i.s.m. Luc Descamps


 

 

Via de site Sensitief vzw:

 

Na jarenlange ervaring in de bijzondere jeugdzorg heeft An Michiels verschillende therapeutische opleidingen gevolgd: gezinstherapie, analytisch-tekentherapie, relaxatietherapie en rouwverwerking.

 

Als de bezielster en drijvende kracht achter Sensitief vzw begeleidt zij kinderkampen, waarin kinderen op speelse wijze hun zelfvertrouwen vergroten en assertief leren te zijn. Daarnaast biedt ze oudercursussen aan die erop gericht zijn de communicatie tussen ouders en kinderen te verbeteren.

 

Zij heeft zich gespecialiseerd in het omgaan met hooggevoeligheid en behandel zowel kinderen als volwassenen, zowel in groep als individueel; steeds vanuit een holistische mensvisie.

 


 

Luc Descamps is auteur bij Abimo Uitgeverij.


Abimo Uitgeverij, St.-Niklaas ©2010

 

ISBN 978-90-593261-25


 


Leven met Hooggevoeligheid - Susan Merletta-Hart

Posted by Annick Lentacker on September 28, 2010 at 11:04 AM Comments comments (0)

Leven met Hooggevoeligheid - Susan Merletta-HartAlles zien en alles horen; een kamer binnenkomen en niet alleen de meubels en de mensen, maar ook de onuitgesproken conflicten waarnemen; veel behoefte hebben aan rust, aan tijd voor jezelf om na te denken en te dromen - het zijn zomaar wat kenmerken van hooggevoelige mensen.


Ongeveer 20 procent van de mensen is hoogsensitief, een begrip sinds Elaine Aron.


HSP'ers vinden het moeilijk de grote hoeveelheid prikkels die dagelijks op ons afkomt, te verwerken.


Susan Marletta-Hart gaat in Leven met hooggevoefigheid nader op deze karaktereigenschap in. Hoogsensitieve mensen hoeven volgens haar geen slachtoffer van hun bijzondere gevoeligheid te zijn, maar kunnen die tot hun eigen kracht maken.


In haar boek belicht ze onder meer de spirituele kant van hooggevoeligheid en laat ze veel ervaringsdeskundigen aan het woord. Bovendien beschrijft ze - vaak heel praktisch - manieren om goed met deze eigenschap om te gaan: op het werk, privé en in intieme relaties.


Een apart hoofdstuk gaat over omgaan met hooggevoelige kinderen.

Het Hoogsensitieve Kind - Elaine Aron

Posted by Annick Lentacker on September 28, 2010 at 11:00 AM Comments comments (0)

HET HOOGSENSITIEVE KIND Elaine N. Aron, 2009
Jarenlange ervaring als psychotherapeute en eigen onderzoek heeft aangetoond dat een Hoog Sensitief Kind (HSK) bedachtzamer en gevoeliger is, en makkelijker overmand raakt door heftige emoties dan het gemiddelde kind.


Hoewel een HSK vaak creatief en slim is, krijgt het vaak het label angstig, geremd en zenuwachtig te zijn. Om te voorkomen dat een HSK nog langer als 'probleemkind' wordt bestempeld, heeft Aron deze gids geschreven.

 


Als je te veel voelt - Jutta Nebel

Posted by Annick Lentacker on September 28, 2010 at 10:34 AM Comments comments (0)

Jutta Nebel - als je te veel voelt -  2009
Hoe hoog sensitieve personen het dagelijks leven ervaren.


Hoog sensitieve persoonlijkheden (HSP) hebben een verhoogde gevoeligheid voor prikkels. Tegenwoordig schat men dat 15 - 20% van de bevolking deze eigenschap heeft. Zij nemen geluiden of geuren, onuitgesproken stemmingen van hun medemensen, hun eigen herinneringen en gedachten veel intensiever waar dan normale mensen.


De schrijfster, zelf een HSP, werd als kind al verkeerd begrepen, was door haar overgevoeligheid vaak ziek, en is in de loop der jaren gaan schrijven over haar ervaringen om zichzelf te bevestigen en moed in te spreken.


Toen ze vrij recent ontdekte dat zij hoogsensitief was, en dat vele anderen dat ook zijn, verzamelde zij haar verhalen in een boek.

 


Hoog Sensitieve Personen - Elaine Aron

Posted by Annick Lentacker on September 28, 2010 at 10:30 AM Comments comments (0)

Elaine Aron  - Hoogsensitieve personen 

Dit boek is al voor velen een eye opener geweest.  Klachten waar men zich jarenlang voorschaamde werden ineens in een verrassend nieuwe en heldere context geplaatst.


Hoog Sensitieve Personen bevat tips en adviezen voor het omgaan met overgevoeligheid, over hoe van je onzekerheid af te komen en een nieuwe socialebalans te vinden.


Vele tienduizenden mensen,waaronder Daphne Deckers, vonden er de (h)erkenning in waarnaar ze op zoek waren.  

 

Werkboek voor Hoog Sensitieve Personen

Posted by Annick Lentacker on September 28, 2010 at 10:25 AM Comments comments (0)

Dr Ted Zeff - Werkboek voor Hoog Sensitieve Personen


  

 

Na zijn succesvolle Overlevingsgids voor Hoog Sensitieve Personen (inmiddels 3de druk) komt Ted Zeff nu met het Werkboek voor Hoog Sensitieve Personen.


In de vorm van 52 weekprogramma's biedt hij een schat aan tips, trucs en oefeningen die HSP's kunnen gebruiken om de innerlijke rust te vinden die ze nodig hebben.


Per week staat één aspect van overstimulatie centraal, zoals dat voorkomt in het dagelijks leven, bijvoorbeeld bij:

  • het plannen van activiteiten en afspraken
  • het omgaan met voeding
  • het op peil houden van de lichamelijke conditie
  • het onderhouden van relaties en nog veel meer. 

 

Levendige voorbeelden en praktische oefeningen helpen HSP's om op een eenvoudige maar doeltreffende manier hun leefstijl aan te passen. 

Ted Zeff studeerde psychologie aan het California Institute of Integral Studies in San Francisco. Hij houdt zich dagelijks bezig met het begeleiden van HSP's.

 

 

 Rss_feed